10 Şubat 2009 Salı

Kalp-Damar Hastalıklarına Dikkat

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları ölümlere yol açan ‘kalp hastalıkları’ konusunda uyardı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; Türkiye’de gerçekleşen tüm ölümlerin ilk sırasında, kalp-damar hastalıklarının yer aldığı vurgulanarak; vatandaşların özellikle yaz aylarında daha fazla dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın, alınacak ‘koruyucu önlemler’ ile mümkün olduğu belirtilen açıklamada; Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının, ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çekildi.

SICAKLARDA KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN, RİSK FAKTÖRLERİNDEN UZAK DURUN…

Açıklamada; Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğu ve bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiği ifade edilerek;

“Özellikle sıcak yaz aylarında; hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması ve fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabet, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor” denildi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de koroner kalp
hastalıklarından ölüm oranının, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığı vurgulanarak; bu ölümlerin önemli bir bölümünün ‘41-58 yaş grubu’nda gerçekleştiği bildirildi.

Kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün, ‘sigaraya bağlı’ nedenlerden gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada; sigara dumanının içerdiği karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğu kaydedildi.

SİGARA, SICAKLARIN ETKİSİYLE BUNALAN VÜCUDUNUZA İKİ KAT OLUMSUZ ETKİ YAPAR…

Sigaranın birçok hastalığa olduğu gibi, kalp-damar hastalıklarına da zemin
hazırladığı ve ölümlere yol açtığı kaydedilen açıklamada, koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adımın sigara ve dumanından uzak durmak olduğu belirtildi.

Sigaranın sıcakların etkisiyle bunalan insan vücuduna iki kat olumsuz etki yaptığı vurgulanan açıklamada, şu uyarılar yer alıyor:

“Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için; özellikle yaz aylarında sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durun. Beslenmede; doymuş yağ oranını azaltarak, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranını artırın. Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin ve posa içeren yiyecekler ile meyve-sebze tüketimini artırın. Şeker ve tuzu alt düzeyde tüketin.

Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutarak, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterin. Stresi azaltın. Alkol ve oksijensiz ortamlardan uzak durun. Spor yapın veya haftada üç dört kez yarım saat yürüyüş yapın ” denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder