10 Şubat 2009 Salı

Tatilde Beslenme Önerileri

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, öğrencilerin yarıyıl tatilini en etkin, verimli ve sağlıklı bir biçimde geçirmelerini sağlamak, duygusal ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak için dikkat edilmesi gereken beslenme kuralları hakkında önerilerde bulunuldu.

Açıklamaya göre, çocukluk dönemindeki hatalı beslenme alışkanlıkları, büyüme ve gelişmeyle okul performansını da olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca bu dönemdeki hatalı beslenme uygulamaları, gelecekte kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için de temel risk faktörü oluşturuyor.

Sağlıklı beslenmenin yanında çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemelerinin sağlanması ve fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması, sağlıklı olmaları, dikkat ve uyum yeteneklerinin geliştirilmesi ve sosyalleşmeleri açısından önem taşıyor.

Tatil süresince çocukların kişisel gelişimini, çevre ile iletişimini ve hareketli yaşamı engelleyen televizyon, bilgisayar, cep telefonu bağımlısı olmalarına izin verilmemesi, ebeveynlerin bunlara sınırlandırma getirerek, izlenilecek programlarda seçici davranmaları gerekiyor.

Çocukların, daha hareketli olacakları aktivitelere yönlendirilmeleri, arkadaşlarıyla bahçe ve park gibi güvenli alanlarda oyunlar oynamaları, bisiklete binmeleri veya bir spor kulübüne devam etmeleri, fiziksel gelişimlerini olumlu yönde etkiliyor.

Çocukların sağlıklı alışkanlıklar edinmesinde en büyük rolü ailelerin üstlendiğine dikkat çekilen açıklamada, sürekli televizyon ve bilgisayar karşısında oturan ve bu esnada bol kalorili besinler tüketen ebeveynlerin çocuklarının da aynı davranış biçimini gösterdiği belirtildi.

Ebeveynlere çocuklarıyla yürüyüş yapmaları, bisiklete binmeleri, top oynamaları, ev ve bahçe işleriyle uğraşmaları önerilen açıklamada, sağlıklı ve verimli bir tatil geçirilmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

-Karne hediyesi olarak çocukların psikolojik, fiziksel ve kişisel gelişimleri yanında spor faaliyetlerini de destekleyici hediyeler alınmalı.

-Televizyon seyretmek 2 saatle sınırlandırılmalı, çocukların televizyon karşısında 30 dakikadan fazla hareketsiz durması engellenmeli.

-Çocuklar televizyon izlerken yemek yememeli, iyi bir sofra alışkanlığı kazandırılmalı. Özellikle televizyon izlerken tüketilen cips, şekerleme, çikolata ile gazlı içecekler yerine taze ve kurutulmuş meyveler, süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli.

-Tatil sürecince yiyecek alışverişi, menü planlama, yemek hazırlama ve pişirme konularında çocuklardan yardım alınmalı, onlarla mutfakta vakit geçirilmeli.

-Sağlıklı yaşam tarzı için düzenli egzersiz yapılması, düşük yağlı yiyeceklerle sebze ve meyve tüketiminin arttırılması konularında çocuklar bilinçlendirilmeli.

Tatil döneminde çocukların ev dışında yemek yeme sıklığında artış olduğuna dikkat çekilen açıklamada, dışarıda yenilen yemeklerin seçiminde akılcı davranılması, gazlı içecekler yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu; patates kızartması, cips yerine salata ve meyve; kremalı ve hamur tatlıları yerine ise sütlü tatlıların tercih edilmesi öneriliyor.

Tatil döneminde uyku düzenine dikkat edilmesi de önem taşıyor. Günde en az 8 saat uyku ile yeterli dinlenme sağlanması, bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısının mutlaka yapılması tavsiye ediliyor, kahvaltının öğle öğünüyle birleştirilmesi doğru bulunmuyor.

Gribal enfeksiyonlardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için taze sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu gruptan günde en az 5 porsiyon yenilmeli. Büyüme ve gelişmede etkin ve kalsiyumun zengin kaynağı olan süt ve süt ürünlerinden ise günde en az 2 su bardağı tüketilmeli. Okul döneminde olduğu gibi tatilde de konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücü, bilişsel performans için gerekli olan ve deniz ürünleri, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişlerde bulunan çinko kaynaklarının da imkanlar çerçevesinde tüketilmesine özen gösterilmeli.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder